!

Repertoár

 • A nap küszöbén - 2014

  Karácsonyi előadás
  2014

 • A suszter manói - 2014

  Mesejáték
  2014

 • Memento - 2013

   
  2013

 • Szabad a tánc - 2010

  Karácsonyi előadás
  2010

 • Magunk sorsa felől - 2010

      "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!" - írja Tamási Áron az Ábel trilógia zárógondolatában.
      De honnan való ez a világ, és hol vagyunk otthon benne, vagy egyáltalán otthon tudunk-e lenni benne?
      Amióta csak ember él a Földön, mindig foglalkoztatta a kérdés: hogyan keletkezett a Világegyetem? Öröktől fogva létezik, vagy a régmült egy meghatározott pillanatában született? És honnan származunk mi magunk? Mi és a mi sorsunk? Évezredeken át a legkülönfélébb mitológiai, vallásos, magyarázatok születtek a rejtélyek megoldására, amelyek megoldatlanok maradtak a mai napig.
       Ezeket a kérdéseket tesszük fel mi is a műsorunk nyitányában, melynek címe: A kezdet. A mi kezdetünk, vagyis a születésünk egy bipoláris világ eredménye: a nők hozzák az életet erre a világra de az élet magját a férfi adja. A fiatal fiúk bizonyítás vágya a lányok kegyeiért történik. Ezt próbálja szemléltetni a fiúk Legényavató koreográfiája amely a nagykoruvá válás első lépése. A lányokat már fiatal korban érdekli, hogy vajon ki lesz majd az életük párja. A népi misztikus világban a szerelmi tudakozók fontos helyet foglaltak el. Ebből merítettünk mi is a soron következő Csiribri, csiribiri című összeállításunkhoz, amelyet a Párválasztó tánckompozíció követ. Az Esküvő és Örömtánc című táncszvittek a párkeresés sikeres eredményét méltatják. De rögtön fel is tesszük a kérdést, hogy ez így van-e mindenkinél, vagy egyáltalán meddig tart a megígért holtomiglan huűség és szeretet. Az utolsó előtti kompozíció az elmúlás szomorúságát fogalmazza meg: Elment a madárka..., de ugyanakkor egy új életnek a kezdetét is jelenti.
      A boldogságra való törekvés minden ember legmélyebb ösztönös vágya, egyben sokszor legreménytelenebbnek tűnő törekvése, ezért születésünktől fogva ezt az utat keressük. A lehetőség bennünk van, a kérdés csupán az, hogy miként tudjuk megvalósítani.
      Rendező-koreográfus: Ivácson László
      2010. június 4-én Szászrégenben mutattuk be a közönségnek.

 • Táncra születtem - 2010

      2009. december 25-én a Bíborka Néptáncegyüttes 4. születésnapját ünnepelte a marosfelfalusi Kultúrotthonban. A ... táncra születtem... című táncjáték az ünnepi műsor második részét töltötte ki.
      Bemutattuk, hogy a magyar embert már születéskor a néptánc, népzene övezi. Felkerül lábunkra a csizma és máris egy-két tánclépést teszünk, derekunkra a szoknya, amiben máris forogni kezdünk... A tánc megtanít az életre.
      A táncjáték keretén belül moldvai csángó, ördöngösfüzesi, kalotaszegi és szászcsávási cigány táncokat láthatott a közönség, de ugyanakkor a magyar népzene ötvöződött a konnyűzenével, a néptánc pedig balettlépésekkel.
      A koreográfiát Duca Szabolcs Attila készítette.
      A bemutató után még ötször került színpadra ez a tácjáték: 2010. január 8-án Szászrégenben, 2010. március 7-én Nyárádremetén, 2010. október 2-án Szegeden (Magyarország) és Algyőn (Magyarország) és 2010. november 20-án Szászrégenben.

 • Székely Karácsony - 2008

      A Székely Karácsony táncjáték a tánccsoportunk harmadik születésnapjára készített műsor második részét töltötte ki.
      Az első részben néptáncokat és népdalokat láthatott, hallhatott a nézőteret zsúfolásig megtöltő közönség.
      Első műsorszámként, először lépett színpadra a 24 tagú Apró Bíborka felcsíki polgári eredetű táncokkal. A 8 páros Kis Bíborka mezőségi táncokat adott elő. A nagyok mezőmadarasi, kalotaszegi, mezőségi magyar és méhkeréki meg felsőmarosmenti román táncokkal léptek a nagyérdemű közönség elé. Kalotaszegi és bonchidai népdalokat énekelt Deák Orsolya.
      A második részben következett a Székely Karácsony, a műsor címadó száma. Ez az alkotás a tánccsoport harmadik születésnapjára készített egybefüggő műsorszám. Székely és csángóvidéki téli ünnepekhez kapcsolódó népszokásokat és népi hiedelmeket dolgoz fel. Színpadra Került a Luca-napi boszorkányűzés, az aprószentekelés, a lányok vesszőzése, a regölés. A műsort lészpedi (Moldva) népdalok, valamint vajdaszentiványi, marosfelfalusi, küküllőmenti és szászcsávási táncok fűszerezték.
      A koreográfiák Duka Szabolcs Attila munkái, míg a második részt Ivácson Lászlóval, a Háromszék Táncegyüttes koreográfusával közösen készítették.
      A Székely Karácsony bemutatójára 2008. december 26-án került sor Marosfelfaluban. A közönségnek bemutattuk Szászrégenben 2009. február 29-én és Disznajón 2009. március 20-án.

 • A szomorú királykisasszony - 2007

      A szomorú királykisasszony vagy más néven Az aranyszőrű bárány című népmese feldolgozásával vártuk a Bíborka második "szülinapját".
      Mint az elöző évben ez is egy egész estét betöltő műsornak készült. Ez a produkció nemcsak a táncról szól, mivel komikus jelenetek is vannak benne, mint a mesében, és így a közönség számára sokkal szórakoztatóbb. A műsorban bemutattunk marosfelfalusi, magyarpalatkai, küküllőmenti, vajdaszentiványi, eleki, füzesi, kalotaszegi magyar és kalotaszegi román táncokat.
      2007. december 16-án szórakoztattuk a közönséget ezzel a műsorral Marosfelfaluban.

 • Erdély üzenete - 2006

      Már második éve készültünk külön produkcióval az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezésére.
      Ez, amint várható volt, sokkal szinvonalasabb az elsőnél, de itt is megjelenik minden mozzanat: a forradalom előtti időszak, a még békés idők, a forradalom kitörése, harcai, leverése és legvégül az igazi győzelem: nehézségek árán is együtt maradt a nép. Mezőségi, nyárádmenti, marosfelfalusi és szászcsávási táncok motivumait használtuk a műsor színesebbé tételéhez és mondanivalójának megértetéséhez.
      Ezzel a tánjátékkal tizenegyszer léptünk közönség elé: Marosfelfaluban 2007. március 10-én, Szászrégenben 2007. március 15-én, Budapesten (Magyarország) 2007. június 2-án, újból Szászrégenben 2007. november 18-án, Celldömölkön (Magyarország) 2008. szeptember 26-án, majd ismét Szászrégenben 2008. november 8-án és 2009. március 15-én, Gyergyóalfaluban 2009. június 4-én, Nemeskosúton (Szlovákia) 2009. szeptember 18-án, Pereden (Szlovákia) 2009. szeptember 19-én, Szegeden (Magyarország) 2010. március 15-én.